A földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön

Anonymous
2010. 01. 26 - 18:07

"A földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön"
Ez az idézet egy nagyon bölcs indián szájából hangzott el sok-sok évvel ezelőtt, aki figyelembe vette fiai, unokái és az azt követő generációk érdekeit is.

Mindenki ismeri azt a tényt, hogy a természetes dolgok-miután az ember megérinti-, mesterségessé válnak. Megtörtént cselekedeteken ugyan már nem tudunk változtatni, de ne ragadjunk le annál a ténynél, hogy ha valamit elhasználtunk, akkor azt soha többé nem használhatjuk fel megint, mert pár éven belül gyermekeink a szemétdombokra építhetik házaikat.

Igenis kötelességünk, hogy bizonyos környezetvédelmi lépéseket mi magunk is tegyünk! Miért ne lehetne ez a szelektív hulladékgyűjtés? Hiszen a szeparáltan gyűjtött különféle anyagokat a mai ipar számos helyen (a hírekkel megegyezően) valóban fel tudja használni, és visszaforgatásukkal energiát spórolhatunk meg, és mindemellett a hulladékok mennyisége is csökken. Szigethalom utcáin is megtalálhatók az ehhez szükséges hulladékgyűjtő edények, vagyis a lehetőség mindenki számára adott. De fontos megemlíteni, hogy a hulladékgyűjtő szigetek nem hulladéklerakók, tilos mellé zsákokban szeparálatlan hulladékot letenni (pl.: sertés belsőségeket!!!), vagyis arra kérnék mindenkit, hogy a megfelelő edényekbe a megfelelő hulladék kerüljön!

Zöld színű: vegyes üveg
Fehérszínű: alumínium
Sárga színű: műanyag palack (PET) ( Össze kell taposni!!)
Kék színű: papír

Sok helyen hallunk riasztó tényekről, globális felmelegedésről, savas esőkről…, melyek megoldása valóban globális szintű összefogásokat igényel (pl.: káros ipari gázok, szennyvizek kibocsátása), és melyeket ráhagyunk a tudósokra és vezetőkre. Nekünk csak egyszerű dolgokban kell részt venni, ahhoz, hogy védjük a környezetet, mint például a szelektív gyűjtésben. Amit bárki megtehet. Hiszen mindenki szép és zöld környezetet szeretne maga körül is és Szigethalmon is. Ne legyintsünk erre érdektelenül, hogy ha más nem csinálja, akkor én sem, mert bár egy fecske nem csinál nyarat, de elhozza a változást.

Szilágyi Gergely
Környezetvédelmi ügyintéző

forrás

 

Belépés

Partnereink