Lakossági Fórum

Anonymous
2010. 03. 09 - 22:10

A lakossági fórumra zsúfolásig megtelt a Városi Szabadidőközpont nagyterme.  Köszönjük a segítséget minden szervezőnek, köszönjük, hogy a képviselőjelöltek elfogadták meghívásunkat. Sajnos nem lettünk okosabbak a képviselőjelöltek hozzászólásaitól, úgy látszik saját magunkat kell majd megvédeni.

A rendezvényen az alábbi információt osztottuk szét a megjelentek között:

A tököli volt szovjet katonai repülőtér fejlesztéséről nem lehet sok konkrétumot tudni, de aggodalomra adnak indokot az alábbi tények:

 1. A folyamatban lévő tököli rendezési terven tervezett párhuzamos gurulóút szerepel Halásztelek első lakóudvarától 350 m-re.

2. A London City Airport, ahol 2008-ban 3,2 millió utas fordult meg, nem rendelkezik párhuzamos gurulóúttal

Egy óra forgalma a London City Airporton

3. Magyarország tervei között szerepel, hogy 2013-ra Kína közép-európai elosztó központjává váljon.

4. Kínából az áruszállítás elsődlegesen tengeri és légi úton történik Európába.

5. A tököli IVS-ben 100 000 000 Ft-ot terveznek költeni a tököli lakótelep zajvédelmére.

6. Nem lehet Szigethalom, Érd, Százhalombatta, Halásztelek jelentős részeit megvédeni a zajtól, ha beindul a nagygépes repülőtér.

7. A Duna magyarországi szakasza az év nagy részében áruszállítás céljából nem hajózható gazdaságosan, mivel nincs meg a kellő medermélység. Ahhoz, hogy hajózhatóvá váljon szükség van a Duna szabályozására.

8. A tököli volt szovjet katonai repülőtérre az esetek 80%-ban csak Szigethalom felől lehet leszállni az uralkodó szélirány miatt. A 3 fokos megközelítési szög miatt a Duna felett maximum 250 m magasan lehet az ereszkedő gép, a Polgármesteri Hivatal felett maximum 80m magasan.

9. A tököli volt szovjet katonai repülőtér a legjobban körbeépült repülőtér Magyarországon, amit tovább ront a domborzati környezete, mivel a felszállási irányban emelkedik a terepszint.

10. Az üresben járatott sugárhajtású gép (leszálló gép) zaja 120 dB, a felszálló sugárhajtású gép hangja 130 dB, egy rock koncert 110 dB hangerejű.

11. 40 dB feletti tartós hanghatás növeli a stresszt, koncentrációs zavarokat okoz.

12. A müncheni repülőtér bezárása után a zajszint csökkenés miatt javult a gyermekek hosszú távú emlékezete és olvasása. Ezt a 2004-ben Budapesten rendezett Egészségügyi Világszervezet (WHO) konferencián is kimondták és regionális célkitűzésként megfogalmazódott a gyermekek védelme a zajtól és a légszennyezéstől

13. Szigethalom, Halásztelek a régió legjobban népesedő területe a beköltözések és a gyermekvállalások száma miatt.

14. A légi szállítás a leszennyezőbb szállítási mód, a zajhatások és a káros anyag kibocsátás miatt.

15. A sugárhajtású gépek jelentős mennyiségű benzpirént juttatnak a levegőbe, ami már kis koncentrációban is rákkeltő, és a vízbe bekerülve eltávolíthatatlan a mai víztisztítási technológiával.

16. A tököli volt szovjet katonai repülőtér nagy része a "B" jelű hidrogeológiai védőövezet felett van, ez a vízbázis településeinken túl ellátja Budapest jelentős részét is.

fotó:Holakovszky László
 

Belépés

Partnereink