Porpác harmadát elbontanák a repülőtér miatt

Anonymous
2008. 09. 11 - 09:22

Egy egész utcát elbonthatnak a Vas megyei Porpácon, mert a település határában több 100 millió euróért nemzetközi repülőteret építene egy befektetői csoport.

Az önkormányzat már évekkel ezelőtt hozzájárult a beruházáshoz, de a helybeliek szerint akkor még szó sem volt arról, hogy a falu egyharmadát eldózerolnák. A befektetők új házakat építenének a lebontottak helyett, sok helybeli viszont ragaszkodik az otthonához.

A tervek szerint 2012-ben már áru- és személyszállító repülőgépek használnák a porpáci nemzetközi légikikötőt. A leendő fel- és leszállópálya a Dózsa utcával párhuzamosan, attól mindössze négyszáz méterre húzódna. Az utcát leginkább az óriási zaj miatt kellene megszüntetni. A falu többi részét zajvédő fallal védenék, és a Dózsa utca lakói a védett részen új házakat kapnának. Csakhogy többen is a meglévőkhöz ragaszkodnak.

"Új házunk van, most építkeztünk. Igazából be se fejeztük az építkezést, bőven lenne még munka, és akkor most elbontanák az egészet? Szóval nem tudom, mi lesz. Mi nem akarunk költözni" - mondta a Független Hírügynökség tudósítójának Szalai Rita.

Porpácon mindössze 160-an élnek. A településen kevés a munkahely, és alig akad iparűzési adót fizető vállalkozás. A helybeliek elismerik, hogy a repülőtér óriási lehetőség lenne a falunak, de ilyen áron sokan nem akarják a fejlesztést. A repülőtér ellen aláírásokat gyűjtenek, illetve helyi népszavazás kiírását kezdeményezték.

A polgármester a repülőtérrel kapcsolatban egyáltalán nem kívánt nyilatkozni. A Független Hírügynökség úgy tudja, a lemondását fontolgatja, mert csalódott a helybeliekben, akik korábban még támogatták, most viszont már ellenzik a beruházást.

Videó
forrás:hirtv.hu

 

Belépés

Partnereink