Kiemelt beruházás lett a Vát-Porpác repülőtér

Anonymous
2010. 01. 08 - 13:23

A kormány kiemelt kategóriájúvá nyilvánította a 455 millió eurós Vát-Porpác repülőtéri beruházást az engedélyezési eljárások szempontjából, az erről szóló rendelet a Magyar Közlönyben jelent meg.

Egy 2006-ban hozott törvény teszi lehetővé azt, hogy a kormány rendeletben - a hatósági ügyintézés szempontjából - kiemeltté nyilvánítson beruházásokat. Az eddigi gyakorlatnak megfelelően így a kormány egy szinttel "feljebb tolta" az engedélyező hatóságokat. Például az építésügyi hatósági engedélyt első fokon nem a települési önkormányzat, hanem a Nyugat-Dunántúli Regionális Államigazgatási Hivatal adja ki. Másodfokon pedig az építésügyért felelős - ez idő szerint a nemzeti fejlesztési és gazdasági - miniszter jár el.

A Nemzeti Gazdasági és Fejlesztési Minisztérium honlapján közöltek szerint egy kínai hátterű társaság a Sia-Port Kft. "nemzetközi, interkontinentális, légi-szállítási fókuszú repülőteret" kíván építeni 600 hektáron a Vas megyei Vát és Porpác községek határában. A beruházás értéke 455 millió euró, viszont az itt foglalkoztatottak száma eltérően szerepelt a rendelet-tervezetet eredetileg közlő . A honlapon a kormányintézkedés indoklásában található adatok szerint mintegy 2000 főt foglalkoztatnak majd a repülőtéren, és az ahhoz kapcsolódó területeken.

A repülőtér közvetlen üzemeltetését 300-an végzik. A repülőtéren lévő logisztikai park és a szerviz-központ 600-600 embernek ad munkát. Az őrző-védők, takarítók és egyéb kiszolgálók száma pedig szintén 300 fő. A légi úton érkezett áruk zöme kamionokkal kerülne tovább a dél-német és az észak-olasz iparvidékre. A jelenlegi kamionforgalom 5 százalékkal növekszik a beruházás elkészülte után. Ezért is kell a beruházónak elkerülő utat építenie Porpác és Bögöt tehermentesítésére. A beruházás része a vasút bevezetése a repülőtérre, mivel a nagyobb mennyiségű áruk szállítása vasúton történik majd. (MTI)

http://www.nfgm.gov.hu/data/cms2018788/vat_porpac.pdf

 

Belépés

Partnereink