A Red Bull versenye megkeseríti a budapestiek életét?

Admin
2010. 07. 03 - 18:53

Nemcsak a környezetszennyezés, hanem a balesetveszély és a műemlékvédelem miatt is felelőtlenségnek tartja a Red Bull légi parádé megrendezését a Levegő Munkacsoport. A civil szervezet szerint a bemutató és annak előkészületei százezrek életét keseríti meg elsősorban a gázkibocsátás és a zajhatás miatt.

Ne jelentsen többlet-légiszenynyezést az augusztus 20-i nemzeti ünnep – kéri a Levegő Munkacsoport, amely nemcsak a tűzijáték, hanem a Red Bull légi parádé ellen is tiltakozik. Meglátásuk szerint Budapesten a Red Bull légi versenyek során, valamint az azt megelőző gyakorlatokon olyan szintű a környezetszennyezés, hogy napokon keresztül százezrek életét keseríti meg főként a rendszeres zaj miatt. A Magyar Nemzetnek nyilatkozva Lukács András, a szervezet elnöke hangsúlyozta: az ilyen bemutatóknál már sokszor fordult elő légi baleset a világ különböző pontjain.  

– A Red Bull légi parádé engedélyezése Budapest központja felett emiatt is felelőtlenség – fogalmazott.  

A munkacsoport szerint a légi közlekedés a legszennyezőbb közlekedési mód: a világon az összes közlekedésből származó üvegházhatású gázkibocsátás mintegy 12 százaléka a légi közlekedés számlájára írható. A repülők a szén-dioxidon kívül jelentős mennyiségű nitrogén-dioxidot és apró részecskét bocsátanak ki. Mindkét anyag hozzájárul az éghajlatváltozáshoz, és súlyosan károsíthatja az emberi egészséget – ez utóbbi elsősorban a repülőterek környékén jelent komoly veszélyt – írja a mai Magyar Nemzet.

 

Belépés

Partnereink