Vízbiztonsági kockázat

Anonymous
2010. 03. 06 - 12:40

Lenti cikk a KBLE honlapjáról való, melyből kiderül, hogy a veszprém-szentkirályszabadjai repülőtér fejlesztése súlyos kockázatokat rejt magában, a környék ivóvízkészletét illetően. Mivel a tököli volt szovjet katonai repülőtér jelentős része is egy hidrogeológiai védőövezet felett van, térségünkben is veszélyben van az ivóvízkészlet.

"A sok vegyes érzelmet keltő esemény után egy igazán pozitív fejleményről adhatunk számot. Balatonalmádi önkormányzata azzal a kérdéssel fordult a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt-hez, hogy a repülőtér várható üzemelése során a környék ivóvízbázisaként szolgáló Balaton szennyeződése milyen következményekkel járhat. A szolgáltató a feltett kérdésekre egyértelmű választ adott: a tervezett beruházás súlyos vízbiztonsági kockázatot jelent!"

Részlet a vízmű leveléből:

"a reptér üzemeltetésével egy újabb vízbiztonsági kockázat jelentkezik a vízellátásban, ami a fogyasztók egészségterhelését üzemszerű működésnél is növelheti, havária eseménynél pedig komoly veszélyforrással (szennyezett nyersvíz) is kell számolni, hiszen a más vízbázisú vízellátás nagymértékben korlátozott."

Mivel térségünkben nincs karsztvíz, amiből megoldható lenne a vízellátás, csak azt a vizet tudjuk felhasználni, melynek "B" jelű védőövezete a tököli volt szovjet katonai repülőtér alá is benyúlik.

http://kdvktvf.zoldhatosag.hu/?menu=index&page=hirek&id=1678
 
 

Belépés

Partnereink