BudaWest Airport mérések

Anonymous
2008. 09. 26 - 11:29
A címben szereplő reptéren 2007 évben végzett zajmérés eredményét érdemes megvizsgálnunk és saját környezetünkre vetíteni. A mellékelt két képen bejelöltük, hogy a mérések eredményeként kapott legnagyobb zajérték hova esne Szigethalom esetében illetve idézzük a szóbanforgó cikket. A mérések felszálláskor készültek érdemes azonban megjegyezni, hogy a szóbanforgó 80 tonna alatti gépek esetében az általános leszállási műveletkor a gép 1852 méter (egy tengeri mérföld) megtétele alatt 92 métert (300 láb) sűlyed. A tévedés kockázata mellett leszálláskor ugyanitt egy ekkora gép 180 - 190 méter magasan repül.

A mérési adatok az adott időintervallumban, folyamatosan kerültek felvételre, a következők szerint:

  • a repülőgép Veszprém-Kádárta irányából szállt le, a leszállást a kádártai mérőpont érzékelte;
  • a repülőgép repülési magassága a 300 métert nem haladta meg az adott mérőpont felett;
  • a másik két mérési ponton a leszállás zaja nem emelkedett ki számottevően a háttérzajból.

A mérésekből megállapítható:
A leszállási zaj maximális értéke a leszállópálya vetületében 3,92 kilométerre, a pályavégtől 300 méter magasságban Lmax=75.5 dB. A leszállási zajokat a szabadság-lakótelepi és káptalanfüredi mérőpontok nem érzékelik, ha a leszállás Veszprém irányából történik. A repülőgép távozását, kirepülését, felszállását a szabadság-lakótelepi és a kádártai mérőhely érzékelte, a káptalanfüredi lényegében nem.


 


 

A mért maximális érték a Szabadság-lakótelepen 4.05 km-re a felszállási pályától 75.4 dB volt. A felszállás a Balaton irányában történt egy erős jobb fordulóval, emelkedésben, párhuzamosan a pályával, majd észak-nyugatnak fordulva.A legnagyobb zajhatást az úgynevezett iskolakörök szerinti repülőgép-manőver okozta a kádártai mérőponton. A repülőgép adott magasságon az emelkedéshez és a fordulóhoz szükséges hajtómű teljesítménnyel repült el egyszer a mérőpont közelében, majd másodszor nagyobb távolságban a mérőponttól. Az iskolakör-repülés egyébként rendkívül ritka a közforgalmi repülésben, bemutatókon fordul elő.

Ismételten köszönjük a kapott információkat.

 

Belépés

Partnereink