Megfellebbezett átminősítés

Admin1
2018. 09. 09 - 19:37

Az Élhető Környezetünkért Egyesület és Szigethalom Városa megfellebbezte az Érdi Járási Hivatal által kiadott, tököli nem nyilvános fel- és leszállóhely átminősítésének előzetes hatásvizsgálati eljárásában meghozott határozatát. A fellebbezést az EMLA egyesület segítségével készítettük el. A fellebbezésben kifogásoltuk többek között, hogy egyesületünk észrevételeit érdemben nem vizsgálta az eljáró hatóság, így nem vizsgálták a területen a szálló por koncentrációban eleve rossz minőségű levegőre gyakorolt hatásokat, a Csepel- Halásztelek ivóvízbázisra gyakorolt hatásokat, különös tekintettel a felszínen keletkezett szennyezett vizek kezelését és a felszálló irányban lévő ivóvízkutak sérülésének veszélyét egy havária esetén és a területen folyó egyéb tevékenységekkel való összeadódást. Az átminősítési anyagban szereplő megkérdőjelezhető zajszámítás.

 

Továbbra sincs környezetvédelmi engedélye a reptérnek 2014 óta

Admin1
2018. 09. 09 - 19:31

A Pest megyei Kormányhivatal Érdi Járási Hivatala Visszavonta a tököli repülőtér 2017-ben jogsértő módon kiadott Környezeti működési engedélyét.

Még az eljárás során jeleztük az eljáró Hatóság felé, hogy a Kúria kötelező érvényű ítéletében foglalt teljes körű hatásvizsgálati eljárás helyett, az egyszerűsített felülvizsgálati eljárást kívánja lefolytatni a hatóság és az eljárást nem hirdette meg idejében a hatásterületen, így az érintetteknek nem volt lehetősége megjelenni a csak Tökölön megtartott közmeghallgatáson, amiről nem értesítették sem az ÉKÉ-t, sem Szigethalom Városát.

Jelzésünk ellenére a Hatóság lefolytatta az eljárást, pedig még 2016. október 25.-én Szigethalom Városával közösen megtámadtuk a Bíróságon a jogsértő kötelező döntést.
A Budapest Környéki Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság 2017. március 9-én hozott ítéletében helyt adott Szigethalom és az ÉKE kérelmének és hatályon kívül helyezte a jogsértő módon indított eljárásra kiadott kötelező döntést, ami alapja volt a 2017-es engedélynek, megsemmisítette.

A bírósági döntés alapján megfellebbeztük a kiadott engedélyt, melynek vizsgálatát most fejezte be a Kormányhivatal és helyt adott Szigethalom és az Élhető Környezetünkért Egyesület fellebbezésének.

A jogi képviseletet az eljárásokban az EMLA Egyesület látta el.

Külön érdekesség az eljárásban, hogy a 2017 március 9-én hozott bírósági ítélet alapján, 2017. március 27.-én benyújtott fellebbezésünk elbírálásához több, mint egy év kellett a felettes szervnek.....

Az valószínűleg, csak véletlen, hogy a több mint egy évig elhúzódó elbírálás alatt a környezethasználó újabb kérelmet adott be, amit szintén véleményünk szerint jogszabálysértő módon bírált el a Környezetvédelmi Hivatal és ismételten megfellebbezte Szigethalom Városa és az ÉKE a kiadott határozatot.

A tököli reptér tehát 2014 óta (amikor a bíróság megsemmisítette a korábbi jogsértő engedélyt) környezetvédelmi engedély nélkül működik, ami eléggé érdekes Európa közepén a XXI. században.....

 

A Tököli Reptér pert vesztett a bíróságon

Admin1
2014. 07. 22 - 19:16

A tököli repülőtér átminősítési eljárását még 2012-ben bíróságon megtámadta Érd Városa, Százhalombatta Városa és az Élhető Környezetünkért Egyesület. A Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság 2014. július 14.-én hozott ítéletében helyt adott a felperesek kérelmének és hatályon kívül helyezte az átminősítési eljárás határozatát, egyben új eljárásra kötelezte az engedélyt kiadó Nemzeti Közlekedési Hatóságot.

 

Tévhitek a logisztikával kapcsolatban

Admin1
2012. 12. 04 - 15:09

A logisztikával kapcsolatos tévhitekről tart előadást a 20. MLBKT kongresszuson Lukács András geofizikus, a Levegő Munkacsoport elnöke. A most közreadjuk vitaindító cikkét, amelyre a cikk alatt vagy a logisztika@logisztika.hu címen várjuk az észrevételeket, hozzászólásokat.

 

Átminősítő határozat

Admin
2012. 01. 31 - 19:02

A Nemzeti Közlekedési Hatóság Légügyi Hivatala tavaly év végén a Tököl Airport Zrt által kezdeményezett átminősítési eljárás lefolytatása után  Tököl nem nyilvános  fel- és leszállóhelyet a mellékelt dokumentumban foglalt kikötésekkel IV. osztályú repülőtérré minősítette.

 

A jövő nemzedékek országgyűlési biztosának sajtóközleménye

Admin1
2011. 05. 18 - 09:48

Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa a zaj elleni védelem új, átfogó szabályozását fogja javasolni a kormánynak. Rendhagyó módon az ombudsman még mielőtt állásfoglalását véglegesítené, nyilvánosságra hozza javaslatait azzal a céllal, hogy a zajtól szenvedő lakóközösségek és szakmai körök véleményét megismerje.
 

 

Tiszta levegő 2020–ra

Admin1
2011. 05. 10 - 19:42

Egy, 2010 decemberében kiadott tanulmány szerint 2020–ra jelentősen csökkenthet Európa környezetre káros anyagainak kibocsájtása, ha az Unió szigorítja az éghajlatvédelmi célkitűzéseit. Ez hazánkat is nagymértékben érintené, ugyanis így több pénzt tudnánk megtakarítani, valamint a lakosság élettartama is hosszabbodna.

 

Május 21 TE SZEDD!

Admin1
2011. 05. 08 - 08:16


 

 

Mit ér az új Alkotmány a környezetvédelem szempontjából?

Admin1
2011. 05. 08 - 07:50

Korábban már beszámoltunk arról, hogy a környezet- és természetvédő szervezetek az új Alkotmány megalkotásának folyamatát a kezdetektől nyomon követték, az Alaptörvény tervezetét véleményezték és konkrét módosító javaslatokat készítettek a kormánypártok és az országgyűlési képviselők részére. Az Alkotmányt időközben az országgyűlés elfogadta, a köztársasági elnök aláírta, a Magyar Közlönyben kihirdették, és 2012. január 1-jén hatályba fog lépni. Cikkünkben megkíséreljük a környezet- és természetvédelem szempontjából értékelni a szöveget.

 

Az év fája 2011 verseny

Admin1
2011. 04. 27 - 20:45

Az Őkotárs Alapítvány Ismét meghírdeti az Év Fája vetélkedőt, melyre bármilyen magánszemély, vagy csoport, szervezet jelőlheti a kedvenc fáját.

 

Belépés

Partnereink