Interpelláció a reptérről

Admin1
2010. 12. 06 - 18:35

Jávor Benedek és Kaufer Virág a tököli reptér ügyében interpellált a Parlamentben.

"Tököl, Érd, Százhalombatta, Szigethalom, Halásztelek - gyorsan bővülő, számos ipari és közlekedési szennyezőforrásnak kitett települések a főváros szomszédságában. A sztrádák, vasútvonalak találkozásánál fekvő és egy olajfinomító közelségét is elviselni kényszerülő térség legújabb keresztje a tököli repülőtér, amelyből a területre szemet vető befektetők fapados légikikötőt, újabban teherszállító gépeket vonzó logisztikai központot fejlesztenének" - mondta interpellációjában Jávor Benedek, LMP-s politikus.

Az ökopárti képviselő szerint az ügyben a hatóságok hozzáállása "aligha független attól a ténytől, hogy a területet egy Demján-cég privatizálta, és jelenleg a Fidesz-alapító Waschler Tamás által vezetett cég fejleszti."

Fónagy János nemzeti fejlesztési államtitkár válaszát azzal kezdte, hogy Wachsler Tamás nem Fidesz-alapító és igyekszik politikától mentes, szakmai választ adni. A kormánytag szerint a tököli üzemeltetők lépéskényszerben vannak, miután jelenleg csak nem nyilvános le- és felszállóhelynek minősül, de egy kormányrendelet értelmében mindenképpen - fejlesztések nyomán akár - reptérré kell átminősíteni a helyet. Vagyis Tökölön vagy lesz - a környezetvédelmi előírásoknak is megfelelő - fejlesztés, vagy megszűnik a légi forgalom.

Jávor Benedek szerint az államtitkár által elmondottak pozitív változást jelentenek, de miután nem tudható, hogy a fejlesztés mögött láthatatlan lobbierő milyen fogadtatásra talál a kormányoldal részéről és a kabinet nem adott egyértelmű állásfoglalást a fejlesztés kapcsán, ezért a választ nem fogadta el.

 Forrás

Az interpelláció oldala

Az_interpelláció

Válasz_az_interpellációra

Jávor_Benedek_nem_fogadja_el_a_válszt

Az interpelláció teljes szövege

Lejátszó_a_videóhoz

 

Belépés

Partnereink