Figyelmeztetést kapott Magyarország Brüsszelből

Admin1
2011. 03. 03 - 21:09

Levélben figyelmeztetett az Európai Bizottság nyolc EU-tagot - köztük Magyarországot - arra, hogy késésben vannak a szálló por légszennyezési határértékének érvényesítésében.

 A PM10-ként is jelölt, 10 mikrométer átmérőjűnél nem nagyobb szemcséket tartalmazó porszennyezés tekintetében 2005 óta kellene ügyelniük a tagországoknak annak az előírásnak a betartására, hogy az éves átlagérték nem növekedhet 40 gramm/köbméter fölé, a napi érték pedig évente legfeljebb 35 napon haladhatja meg az 50 gramm/köbmétert.

A tagállamok kérhettek ugyan halasztást 2011-ig a szabály teljesítésére, de erre csak akkor jogosultak, ha Brüsszel megítélése szerint megfelelő erőfeszítéseket tettek ennek a levegőszennyezési fajtának a visszaszorítására. Ilyen halasztást Magyarország is kért.

A hétfői bejelentés szerint most Ausztriát, Belgiumot, Dániát, Franciaországot, Görögországot, Magyarországot, Romániát és Szlovákiát figyelmeztette az Európai Bizottság, hogy késésben van a szállópor elleni intézkedések meghozatalában. A franciák ezenfelül egy figyelmeztető levelet kaptak a kén-dioxid-kibocsátás ellenőrzésének hiányosságai miatt.

forrás

 

Belépés

Partnereink